SINDIs artikelserie om social hållbarhet i fastighetsbranschen
Detta är den första artikeln i SINDIs serie om social hållbarhet inom fastighetsbranschen. Syftet är att utforska ämnen från en grundläggande till en avancerad nivå med målet att lyfta, bredda och fördjupa förståelsen för social hållbarhet i fastighetsbranschen.
Vad innebär social hållbarhet för fastighetsbranschen?
Social hållbarhet uppfattas fortfarande av många som något abstrakt och sällan som en affärsmässig investering. Ofta reduceras arbetet till att enbart handla om arbetsmiljön eller ett sponsringsprojekt, snarare än en integrerad del i bolagets alla led.
För fastighetsbranschen innebär social hållbarhet att skapa miljöer som inte bara är byggda för att hålla – utan även för att medarbetare, leverantörer, samarbetspartners till hyresgäster och människor i närområdet ska trivas, känna sig trygga och utvecklas. Men vad innebär det i praktiken, och varför är det viktigt att beakta olika aktörers perspektiv?
För fastighetsägare
Fastighetsägare har ansvar för att skapa arbetsmiljöer som främjar välbefinnande och utveckling. Det kan uppnås genom att säkerställa goda arbetsvillkor, erbjuda kompetensutveckling, främja en inkluderande arbetskultur och involvera medarbetare i beslutsprocesser.
Fastighetsägare har även ansvar att säkerställa att leverantörer och samarbetspartners följer etiska arbetsmetoder, respekterar mänskliga rättigheter och uppfyller standarder och krav. Detta kan uppnås genom att implementera uppförandekoder samt genomföra leverantörsbedömningar och regelbundna uppföljningar.
Dessutom har fastighetsägare ansvar för att skapa trygga och inkluderande boendemiljöer som främjar välbefinnande och gemenskap. För ett bostadsbolag kan det exempelvis innebära att involvera hyresgäster vid renoveringar och säkerställa att det finns alternativ som möjliggör för dem att bo kvar. För en centrumägare kan det handla om att stödja lokala entreprenörer, vilket stärker både sysselsättningen och den lokala ekonomin. Samlad forskning och branscherfarenhet visar att investeringar i social hållbarhet ökar områdets attraktivitet och långsiktiga värde.
För investerare
Investeringar som beaktar social hållbarhet minskar risker och ökar avkastningen. Genom att exempelvis utveckla sociala investeringskriterier kan investerare bedöma sociala faktorer och säkerställa långsiktigt värdeskapande, vilket ökar fastigheternas attraktionskraft. Med skärpt EU-lagstiftning som inkluderar social hållbarhet måste även investerare säkerställa att de följer lagar och rapporteringskrav.
För långivare
Sociala faktorer påverkar fastigheters värde och stabilitet. För långivare innebär det att integrera sociala kriterier i finansieringsbeslut och främja investeringar som stödjer sociala initiativ. Det kan ske genom hållbarhetslänkad finansiering eller andra låneformer där sociala nyckeltal ingår, samt genom att ställa krav på låntagaren avseende rapportering och transparens.
För värderingsinstitut
För värderingsinstitut innebär det att integrera sociala faktorer i fastighetsvärderingar för att ge en mer omfattande bild av en fastighets långsiktiga värde. Detta kan uppnås genom att exempelvis utbilda värderare i social hållbarhet för att säkerställa att de har nödvändig kompetens att bedöma sociala faktorer och deras inverkan på fastighetsvärde. Ett annat tillvägagångssätt kan vara genom att samarbeta med investerare, fastighetsägare och andra intressenter för att utveckla gemensamma metoder för att inkludera social hållbarhet i värderingsprocessen.
För revisionsbolag
För revisionsbolag innebär det att säkerställa att fastighetsbolagens sociala hållbarhetsinsatser granskas och rapporteras på ett transparent och korrekt sätt, att bolagen följer lagar och rapporteringskrav, samt att ge rekommendationer för förbättringar.
För hyresgäster
Trygghet, hälsa och gemenskap är avgörande för hyresgästers trivsel. Genom exempelvis lokal närvaro och samarbete med hyresgäster kan fastighetsägare skapa miljöer där människor trivs och utvecklas, vilket bland annat kan minska risken för skadegörelse och öka chansen för att hyresgäster stannar kvar länge.
För lokalsamhället
När aktörer samarbetar för att identifiera gemensamma utmaningar och specifika insatser ökar möjligheten att uppnå långsiktiga effekter, vilket i sin tur skapar levande och inkluderande samhällen. Det finns många framgångsrika exempel på samverkansstrukturer, såsom BID-modellen och Collective Impact, där kommuner, organisationer, myndigheter, lokala företagare och andra aktörer i närområdet har gått samman för att främja social hållbarhet.
Tillsammans bygger vi framtiden
Social hållbarhet handlar om att sätta människan i centrum och genom att förstå olika målgrupper och aktörers perspektiv arbeta mot gemensamma mål. Genom att ta ett aktivt och socialt ansvar skapar vi samhällen där människor och företag kan blomstra.
Vill du veta mer om hur social hållbarhet kan integreras i din verksamhet?
SINDIs digitala plattform ger stöd för att arbeta fokuserat och datadrivet med social hållbarhet, med betoning på jämförbarhet och mätbarhet, baserat på forskning och fastighetsbranschens möjligheter att påverka över tid. Kontakta oss för att höra mer.